Sistem de premiere

Am implementat de cateva saptamani un sistem de premiere care sa atinga urmatoarele puncte:

  • sa introduca gremlinii in capitolul bani (sa stie sa adune corect centii atinci cand au in fata monezi de valori diferite)
  • sa obisnuiasca gremlinii sa isi stabileasca obiective pe termen mediu si lung, pe care sa le atinga; sa ii invete sa faca alegeri
  • muncile casnice/ administrative sa devina rutina si copiii sa preia initiativa (pus vase si tacamuri curate la loc, dus gunoiul, spalat/intins/impaturit rufe, dus reciclabilele, maturat sub masa, aspirator, mop, dintr-astea… sa munceasca pentru ratia de ciocolata, pentru periutele de dinti cu modele preferate, pentru mofturile lor pe care eu oricum le indeplinesc). Pina ieri nici nu am stiut ca jucariile chiar pot fi stranse de prin toata casa in mai putin de cinci minute- le mai trebuiau cateva puncte sa isi cumpere impreuna niste ursuleti harribo 🙂

Materiale de lucru:

  • deocamdata trei tipuri de cartonase (hartie colorata, laminata): galbene 5x5cm, portocalii 6×6 cm, rosii 7×7 cm. Pe cartonasele galbene am lipit cate un abtibild cu minion, pe cele portocalii cate 2 abtibilde, pe cele rosii cate 5 abtibilde (am avut stoc cumparat de nasa de la aldi). Cartonasele sunt facute de copii, ei au rabdare si le face placere sa lipeasca abtibilde.
  • cutii pe post de “portofel” in care sa isi puna punctele castigate
  • o lista cu puncte per sarcina indeplinita; pentru fapte de cumintenie, comportamente exemplare, diverse lucruri pe care le observ la ei si vreau sa le incurajez, le acord puncte la aprecierea mea; lista este deschisa si supusa actualizarii ori de cate ori este necesar- spre exemplu, Manzel, vazand cat de bine si ireprosabil transfera gremlinii vasele si tacamurile din masina  de vase in sertarele de bucatarie, nesupravegheati si fara indicatii, a insistat sa ridic recompensa de la 1 la 3 puncte.
  • o cutie cu premii. Mi-am ales de la Lidl, dimineata cand se umplu rafturile magazinelor, o cutie goala de ambalaj pe care am decorat-o. Am pus in ea oua kinder, ciocolata pe bat, baloane, carte cu Conni, periute de dinti, jucarii pina in 2 eur. Fiecare lucru l-am etichetat cu pret (orientativ, pret magazin 1 eur = 20-30 puncte; dulciurile =intre 8-20 puncte/ portia). Regula1: cutia se deschide numai dupa ce au mancat (de dimineata/de pranz/gustare/seara- sa ii motiveze sa manance tot si sa stea frumos la masa, eventual mai pun si masa ca la carte si mai castiga un punct);. Regula2: dulciurile pot sa le cumpere oricand, dar le mananca numai cand au voie.

 

Sistemul, ca orice sistem respectabil, va fi  mereu ajustabil din mers. Ieri am avut confirmarea ca suntem pe calea cea buna si functioneaza.

Iesisem cu gremlinii in parc si desigur ca dupa 10 minute fiecare tragea dupa sine cate o legatura de vreascuri, de zici ca erau caini haski inhamati la sanii. Cu Mihai care s-a mai oprit sa adune si pietricele ramase in urma zapezii, mi-am zis ca nu mai e mult pina descopera cum se face focul. La iesirea din parc, cand imi simteam rabdarea ca firicelele de nisip dintr-o clepsidra, scurgandu-se incet-incet, il vad pe Luca cum alearga cu manunchiul de betze la un alt copac, proaspat frizat, de nu apucasera sa ii stranga crengile taiate de pe jos.  “Haida-de, te pomenesti ca trebuie sa luam toate astea dupa noi pina acasa, eventual chiar pina in sufragerie!”. Si nu am apucat sa termin bine de oftat, ca ma trezesc cu copilul inapoi linga mine:

“-Mami, iti dau un floare pentru ca ai fost cuminte si m-ai asteptat sa duc betele la copac si sa nu le las pe trotuar”, spuse gremlinul la iesirea din parc, intinzand spre mine o mini-margareta ce seamana a musetel.

Leave a Reply