Din ciclul “lucruri pe care mamele dinaintea ta le ascund”

Toata lumea stie ca nasterea in sine nu e chiar o plimbare romantica sub clar de luna. Cu toate astea, gravidele sunt incurajate sa creada ca totul e poezie, ba chiar li se canta serenade legate de miracolul vietii, Nu e tocmai corect, dar ce te-ai astepta sa i se spuna unei femei cu hormonii deja dati peste cap? adevarul gol-golut, ca sa se panicheze, sa se ingrijoreze si sa isi faca singura rau? Nu poti face asta, e ca si cum ai face rau in mod direct copilului inca nenascut.

Urmatoarea minciuna pe lista cu “what a wonnderful world” este etapa cu olita. Sa citez la intamplare, pentru ca din nefericire memoria inca imi este ocupata de informatiile din perioada de “cercetare”: -Numai trei zile intensiv si copilul stie sa faca la olita! – Se mai intampla si accidente!

Serios, se mai intampla si accidente? Minionul 45 zici ca isi marcheaza teritoriul cand incepe seria de accidente, desigur intotdeauna pe linga mobile, iar Minionul ’44 intotdeauna se nimereste incaltat in pantofii de piele intoarsa ai lui tac’su. Zici ca sunt ninja, nu-i vezi cand si-au dat chilotii jos, le auzi doar jetul :))

Aia cu trei zile intensiv recunosc ca e chestie de interpretare, mesajul de altfel e corect: daca stai pe capul cuiva trei zile in sir fara sa mai faci nimic altceva decat sa il cicalesti, normal ca intr-un final va ceda si va face ca tine doar ca sa scape de gura ta.

Exista si exagerari, cum ar fi partea cu laudatul copilului cand odrasla reuseste sa se comporte civilizat. Exagerat aici este accentul care sa pune pe instructiunile date parintilor sa nu carecumva sa uite sa se bucure. Este imposibil sa nu faci dansul ploii de exaltare cand castigi razboiul impotriva morilor de vant, si asta vine in mod natural, fara sa ti-o spuna cineva.

Exista si nervi, cand ai impresia ca atunci cand incep sa vorbeasca si stapinesc cateva cuvinte, ei au o notiune clara a lucrurilor si sunt capabili sa faca diferente intre cuvinte. Scrie la brosura de la primarie sa te astepti sa spuna “Ga-ga” si asta sa insemne gasca, rata, orice lucru care are legatura cu apa, ca vrea sa mearga la lac, practic posibilitatile sunt infinite. Gremlinii mei se imbulzeau care sa atinga primul apa din toaleta si ziceau “ta-ta! ta-ta!”.

Pina acum, din toate teoriile olitei, preferata mea este metoda abtibildurilor. Cica o treaba… facuta bine trebuie recompensata, de preferinta cu abtibilde, iar cand fac un set de abtibilde ii mai recompensezi cu altceva fiindca au reusit  de nspe ori la rand sa faca aceeasi treaba bine. Mi se pare deosebit de cinica ideea de a recompensa la propriu orice cacat :))

One thought on “Din ciclul “lucruri pe care mamele dinaintea ta le ascund”

Leave a Reply