Fructe pe saturate, din copacii strazii de la cehi.

 

In Brno, in drumul spre serviciu treceam pe linga corcodusi plantati la margine de drum. Cand s-or facut cordusele numa’ bune de acrit ciorba, la un moment dat pofta a invins bunul simt si bunele maniere. Si atunci, pentru a-mi scoate stiinta curata, am venit cu o sumedenie de explicatii : “oricum sunt la margine de drum, sunt pomi salbatici, nu fur de la nimeni”.

Asa am cules un pumn de corcoduse, mi-am astamparat pofta si m-am potolit.

 

S-au copt corcodusele, dar constiinta mea a triumfat : “nu, nu pot sa ma apuc iar de cules din copaci, romanisme d’astea nu pot sa fac pe aici”

Dar cand au inceput sa cada fructele alea si tot nu erau culese de nimeni, spiritul meu ecologist s-a ridicat ca uleiul la suprafata apei. Si am intrebat, jenata, colegii cehi: “bai, dar la voi nimeni nu culege fructele astea de pe marginea drumului? ca uite, sunt coapte si numa’ bune de mancat, nu e pacat sa fie lasate sa cada asa, fara a trage nici un folos?”

“-Ah, pai noi nu.. nu putem mancam fructele astea murdare de pe strada… e prea mult praf si poluare pe strada… ”

“- Bine, dar atunci de ce puneti cordusi si nu alti copaci pe marginea strazii? de ce pomi fructiferi?”

“- Astia sunt cel mai usor de pus pe aici, peste tot dintr’astia avem”

 

In sinea mea, cu saliva ramasa in gat, m-am intrebat cum dezvolta astia anticorpi.

Urmatoarea ocazie, respectiv visinul din spatele unei bezinarii nu l-am mai ratat. Poza e facut dupa ce am mancat tot ce era accesibil la nivelul unei intinderi de brat.

 

Leave a Reply