Din nou, cu si despre contabili

Contabilul… acel om care, prin natura meseriei sale, iti poate aduce la cunostinta, dupa indelungate buchiseli, pe ce anume ai cheltuit tu banii tai. Iar eu nici pina azi nu pot pricepe de ce, cand au la dispozitie toata tehnologia asta moderna, cu atatea softuri smecheroase, ‘j de mii de baze de date sofisticate, rapoarte pre-definite si alte minunatii care mai de care, de ce domnule ei buchisesc… manual.

 

Se cuvine sa dau aici exemplul pe care l-am intalnit zilnic. Zilnic, la cel putin un contabil cu care am intrat in contact in ziua respectiva.

 

Se dau doua fisiere in excel, care contin cifre (va rog, stiu ca asa e logic: xls = duh, numbers!; dar am ajuns la concluzia ca unul din principalele motive pentru care contabilii lucreaza cu fisiere csv/xls este acela ca odata, candva, in perioada de training, cineva le-a aratat un xls file… si de atunci il folosesc p’ala, ca pe ala au avut training).

 

Problema: Contabilul trebuie sa adune 3 numere din fisierul xls nr.1, sa adune 4 numere din fisierul xls nr.2 , sa compare intre ele sumele si apoi sa raporteze daca e vreo diferenta.

 

Iata cum va proceda un contabil obisnuit:

  1. Va intinde mana dupa calculatorul de birou. Daca nu il gaseste la idnemana, il va cauta prin sertare sau printre hartiile ce ii ocupa toata suprafata de lucru. Daca nu il va gasi nici dupa ce scotoceste prin dezordinea lui ordonata, atunci va ruga colegul sa ii imprumute un calculator de birou.
  2. Va aduna cu ajutorul calculatorului de birou acele 3 numere din primul fisier si isi va nota rezultatul pe o hartie
  3. Aceeasi procedura ca la pct.2 pentru alea 4 numere din fisierul xls nr. 2. Daca va gresi in timp ce tasteaza, o va lua de la capat, rabdator.
  4. Cu ajutorul aceluiasi calculator de buzunar, va face diferente intre cele doua sume notate pe hartie, va nota rezultatul pe hartie.
  5. Daca rezultatul final trebuie reportat in vreunul din cele doua fisiere xls, contabilul nostru pur si simplu va tasta undeva la intamplare suma, fara a mai arata de unde si cum a venit cu ea.

 

 

Si repet, toti pasii astia de mai sus ii face in conditiile in care are deschis excelul in fata lui. Eu tot observ asta de vreo 2 ani si inca ridic din umeri…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *