Jurnal de bord-invatarea limbii cehe

Inaintea celei de a treia meditatii de ceha, recapitulez cu Manzel cele invatate:

– se scrie cu “d” la sfarsit si se citeste “t”; se scrie cu “g” si se citeste “k”

– la intrebarile ce contin “cum”, trebuie facut acordul lui “cum” cu genul substantivului; desigur, genurile substantivelor nu au nici o logica…

– in cadrul unor exercitii de vocabular, am vrut sa ne exprimam asa: “fata de masa este pe (deasupra) mesei”. Ni s-a explicat ca in ceha nu prea putem avea constructia asta, deoarece fata de masa este parte integranta din masa. Prin urmare, nu putem sa spunem ca este “asezata pe”, atata timp cat este corp comun.

– trebuie invatate 2 limbi cehe: limba literara si limba vorbita; si nu incerca sa vorbesti limba literara, caci nimeni nu te va intelege (apropo de asta, vezi si postarea de la dailycotocodac referitoare filmul de scurt metraj cu un chinez ce se hotaraste sa se mute in Irlanda)

Manzel ma asculta rabdator, imi corecteaza pronuntia (omul aista stie sa pronunte nativ pe RJ !!!) si apoi zice: “Va mai dau ragaz de 3 meditatii de acum incolo pina o sa cedati”. Din partea mea urmeaza o negatie profunda, incepand cu “vai, cum, imposibil, nu-i adevarat” si ajungand pina la “stiu eu ca ti-e ciuda ca o sa stiu mai multa ceha decat tine si o sa ma descurc mult mai bine”.

Si sa povestim si cum a fost la meditatie azi. Din 3 studenti cati suntem, unul a anuntat ca e bolnav si nu poate veni. Iar profa ne anunta ca de la 1 octombrie nu mai poate preda, fiindca o sa plece in Spania.

Eu zic ca e o conspiratie la nivel inalt 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *