hemenexu'

Amu ceva timp, mama mi-o zis asa: “sa inveti macar un cuvant pe zi la ceha aia, sa nu mori de foame printre straini!”. Si dupa ce imi facui io socotelile in mintea mea de lenes, am zis “amu, de e vorba de mancare, sa incepem cu studierea meniurilor!”. Si cu meniurile in fata am invatat mai intai zilele saptamanii, ca sa stiu la ce mancare sa ma astept la masa de pranz. Apoi am invatat diferitele feluri de cartofi (cartofi prajiti, cartofi fierti, cartofi la cuptor… cate un cuvant pentru fiecare fel in care poate fi gatit un simplu cartof).

Saptamana trecuta intru cu Manzel la Tripoli in centru, si, conform ticului format, incep studierea meniurilor si brosurilor de pe masa.  “Ce-o fi ala hemenex se sunkou la micul dejun? Ce e ala hemenex de se mananca cu sunca dimineata?”, intreb eu un prieten.  Manzel incepe a rade, eu raman in continuare cu intrebarea pe mutra. “Desparte in silabe”, zice Manzel, “nu-ti suna a nimic?”

Ironia face sa fi observat de-a lungul timpului ca cehii nu prea se dau in vant dupa englezisme. O explicatie petnru hemenex ar fi asta: poate nu au  avut in gastronomia nationala felul asta de mancare si l-au  “importat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *