Dumineca Orbului

Duminica Orbului este ziua în care fiecare dintre personajele romanului nu văd, singurul care are această capacitate fiind orbul din colţul bisericii care se roagă pentru cei care l-au milostit. (http://www.bookblog.ro/x-woodisor/dumineca-orbului-2/)


Mama se miră: de unde patima asta pentru Cezar Petrescu… Probabil, îmi răspund în sinea mea, din momentul în care am terminat de citit povestea lui Guynemer.  Acum vreo 12-15 ani eram la Cornetu, citeam așezată în fotoliul bun, iar  pe undeva prin decor tata mișuna cu treabă. Dacă impresiile adânci din adolescență se poartă in suflet toată viața, atunci probabil că de aici mi se trage.  Nu știu de ce povestea aviatorului mi-a pătruns în suflet… probabil o corelare cu cine știe ce emoții trăiam la vremea respectivă, la 16 ani.

Tot la Cornetu si tot prin adolescenta, am citit Baletul mecanic recunoasc ca trebuie sa recitesc cartea asta, fiindcă senzația lăsată este comparabilă cu păpușa Chuckie din filme (păpușa malefică).  Lectura a continuat cu Aurul negru, carte pe care am etichetat-o dupa inchiderea coperții cu un îîmm, drăguță ideea.

Anul trecut, răsfoind cărțile adunate din bibliotecile a 3 case, am dat iar cu nasul de Cezar Petrescu. Emoția Guynemer a revenit ca o fantomă. Am descoperit Întunecare, am plîns. La Cheia visurilor mi-am zis din nou:  îîmm, drăguță ideea.

Săptămânile aceastea în sfârșit am citit pe apucate Calea Victoriei și Dumineca Orbului. Mi-am reluat obiceiurile proaste de a sublinia pe carte…

Poate că oasele de pe crucea de granit nu mai aveau nevoie de flori. Poate că toți morții, fără deosebire, nu mai au nevoie de flori. Cei rămași, dînșii însă au nevoie de iluzia că pot dovedi câteodată așa, amintirea, mustrarea, regretul.

Deși îmi amintesc impresia la sfarșitul povestirii lui Guynemer, azi aș vrea să îmi pot aminti dacă vremea primei lecturi din Cezar Petrescu era vreme de vara plină sau vară târzie, dacă era inceput de toamă,…  dacă acel mișunat al tatei prin decor era săpatul la vinete sau poate legarea roșiilor pe arac sau pregătiri de culesul viei?

0 thoughts on “Dumineca Orbului

Leave a Reply