Meseria de contabil

Domnule draga, amu’ io de cateva zile ajunsai la concluziunea fatala: contabilii – contabili, care nu fac altceva decat contabilitate pe bucatica lor, sunt niste incuiati. “Mari dobitoci”, cum s-ar fi exprimat personajul meu preferat din cartile lui Calinescu.

Viziunea lor asupra muncii pe care trebuie sa o faca: trebuie sa mute de la stangala dreapta niste cifre. Respectiv sa puna in tiparele unor formule contabile niste sume luate din diverse facturi/chitante. Orice task pe care trebuie sa il faca e musai sa se potriveasca in aceste tipare. Altfel caruta nu merge mai departe ( ca la cai, daca vad mai mult decat le ingaduie obloanele de la ochi, se sperie, o iau razna si s-a dus naibii caruta!)

Ca sa nu ziceti ca Zdreanta in gandul lui, iete exemple:

Exemplul 1: Decont in care apare o chitantuca pt o taxa de drum. Contabilitatea imi cere: “please explain what is Oresund Bridge Tax “. Ii iau si ii explic omului: Oresund ala e un pod intre Danemarca si Suedia, iar ca sa treci podul ala cu masina trebuie sa platesti o taxa de drum. Raspunsul Contabilului: Alex, te rog scrie o nota justificativa pe aceasta tema.

Exemplul 2: Decont in care apar diverse bilete de calatorie plus un abonament pt transport public dintr-o tara europeana, alta decat CZ/SK. Contabilul nu se lasa invins pina nu obtine o explicatie in scris: de ce in primele zile s-au folosit bilete de nu stiu ce fel, apoi s-a cumparat abonament, iar in ultima zi s-a folosit un alt ticket de un al treilea fel?

L-am intrebat pe Contabil daca cumva in tineretea lui a picat examenele de admitere la Academia de Politie. Nu a gustat gluma, a crezut ca ma abat de la subiectul discutat (deconturile). Asa sunt eu subtila… si cu mintea obosita de atatea frecusuri.

Leave a Reply