Piata de batrani

Cine n-are batrani, sa-i cumpere. Bunicul meu, cu o seriozitate desavarsita in tonul lui glumet, avea grija sa completeze: “… si cine-i are, sa-i dea pe degeaba”.

Dupa ce am dat cu capul prin viata, incolo si-ncoace, incepui sa ma destept : este indicat/ necesar sa frecventezi si batranii altora; accesul la intelepciunea lor e gratuit, ca doar  iti sunt dati “pe degeaba”.

Daca nu ai, sa cumperi batrani. Cu alte cuvinte: daca nu ai un om trecut prin viata linga tine, care sa te invete, du-te de fa-ti rost de unul! Cum batranii sunt simbolul intelepciunii, echivalam batranetea cu intelepciunea. Asfel, noua ecuatie devine: cine nu are intelepciune, sa isi cumpere. In viata de zi cu zi, sinonimul intelepciunii este „a stii meserie”;  iar meseria se fura. Ajungem asadar la o contradictie: cum putem cumpara meserie, daca meseria se fura? Solutia: daca altcineva ti-o pune la dispozitie „pe degeaba”.

Prin urmare, daca aveti batrani, nu ii tineti inchisi in casa. Mi-a luat zece ani ca sa inteleg ca parintii nostri nu sunt atat de prosti/ naivi/ inapoiati/demodati/ deconectati de realitate precum ii credem noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *