Bisericuta de maruntis

Intru astazi la Albert (lant de magazine gen Billa). Aleg repede de pe raft un produs cometic in valoare de 150 czk (curs valutar: 1 euro= 28 czk) si ma indrept spre casa. Itzi-bitzi- taini-mo… aleg sa ma indrept spre casierita cu cea mai moderna tunsoare in Cehia: numarul 2 in crestet, plete la spate, vopsita blond tembel numai in parti deasupra urechilor.

Intind produsul, il trece prin taxator… ii fac semn ca numai atat… ea da enter la bon si asteapta sa ii dau banii. Moment in care Alexuta scoate din buzunar un pumn de monezi si i-l intinde politicos, cu un zambet laaaaaarg.

Spre surprinderea mea, casierita pe care o alesesem eu nu da dovada de acel “open mind” la care ma asteptam. Foarte intrigata, se uita la mine ca la balaur si imi zice sec “Nemam”. “Nemam” in ceha inseamna “Nu am”. Scutur usor capul de la stanga la drepta si de la dreapta la stanga de cateva ori, poate imi pica fisa ce anume “nemam” la tanti asta. Nereusind sa pricep, ii zic si eu pe limba mea (cu acelasi zambet laaaaaarg): “Daca tu nema chef sa numeri 150 czk in monezi de 5, nu-i bai, am si monezi de 2 si 1…” O intreb totusi din priviri (insotite si de gesturi) daca e cazul sa plec, sa imi iau jucariile si sa o las sa storneze bonul de casa. Lucky me, bunavointa ei e la cote maxime astazi si se apuca de numarat. (30 monezi, toate de 5 czk… cam 30 de secunde. Cearta din priviri cam tot atat.)

Oare tanti aia stie ca acasa am si colectie de halerji (subdiviziunea coroanei)? Cam 100 de bucati de 0.50 coroane… Pina astazi ma gandeam sa construiesc din ei robotei de metal, dar cred ca tocmai m-am razgandit. 😀

Leave a Reply