Invalid user ID

“INVALID USER ID” este un mesaj din partea calculatorului: “Incearca din nou. Daca problema persista, contacteaza administratorul de sistem/retea”. Detalii: mesajul e corelat cu momentul cand se face log-in (log-in = autentificare intr-un anumit site/ program, prin scrierea numelui de utilizator+parola); cele mai frecvente motive de eroare constau in scrierea gresita a parolei/utilizatorului sau numele utilizatorul nu exista in sistem/in retea din diverse motive (nu a fost inregistrat inca, a fost sters, etc).

In mod figurat, “Invalid user ID” apare atunci cand iti bagi nasul unde nu stii. Tatal meu avea o vorba pentru mine: “Pe ce pui mana, strici!”- vorba foarte intemeiata pe demonstratiile mele de pricepere in domeniul reparatiilor (a se citi “inovatiilor”) casnice.

Profetia tatului (statisticile nu mint) s-a adeverit si atunci cand mi-am implinit damblaua de a-mi lua calculator. Dupa ce a trecut prima luna, am inceput sa ma joc de-a drepturile de administrator prin incercate; pe principiul “ia sa vedem, daca bifez casuta asta, ce se intampla” am reusit sa stric echilibrul psihic al lui Windows. Si cum la momentul acela din viata mea nu puteam sa apelez la nici un prieten calculatorist, in cele din urma tot eu l-am dres pe musiu calculatorul. Numai ca la sfarsitul operatiunii de salvare am rostit si eu, la fel ca si Scarlett, varianta mea a replicii “Nu o sa mai rabd de foame vreodata”, respectiv “Las’ mah, nu-mi iau eu administrator de retea personal ?!?”

Analizand atent acel “nu-mi iau eu ” , intarit prin “sa fie personal”, inseamna sa imi iau mie, sa fie al meu, spre folosinta mea proprie. Mi-am dorit calculatorist…si cum l-am intalnit, l-am si luat. Cu acte si pe viata.

M-am mutat, cu tot cu tzoale si calculator (pisica am pasat-o la soacra-mea), la domiciliul administratorului, taman in Cehia. Diferentele culturale dintre noi si alte popoare le traduc in simbolistica tot prin “invalid user id”: valorile si credintele de acasa le modelez astfel incat sa se imbine cu realitatea inconjuratoare. Si daca nu reusesc singura, il am pe Manzel alaturi, administratorul meu pe viata.

Leave a Reply